Overmatig zweten of hyperhydrosis

 

Wat is overmatig zweten of hyperhidrosis?

Hyperhidrosis of overmatig zweten is een normaal voorkomende afwijking die veel ongemak kan opleveren.overmatig zweten Arm-Pit-Man Ongeveer 1-2 % van onze bevolking lijdt aan overmatig zweten onder de armen (axillaire hyperhidrosis) of van de handpalmen of voetzolen (palmoplantaire hyperhidrosis). Okselproblemen beginnen meestal rond de puberteit, terwijl de klachten van handpalmen en voetzolen al vaak eerder, tijdens de kleutertijd kunnen starten. Zonder behandeling blijven deze klachten het grootste deel van het leven bestaan. Het zweten treedt altijd aan twee kanten op, waarbij het de patiënten opvalt dat er geen overmatige zweetactiviteit is gedurende de slaap. Het merendeel van de mensen met deze klachten heeft familieleden met vergelijkbare klachten.

Geen vlekken meer in blouse, overhemd of kleding?

Iedereen kent het gevoel van schaamte als je een leuk overhemd of blouse draagt en daarin verschijnen grote donkere zweetplekken. Kleding krijgt niet meer verwijderbare vlekken en je moet je soms meermalen per dag omkleden; het sociale leven verloopt een stuk gecompliceerder, zowel privé als op het werk en het remt sociale contacten. In ernstige gevallen kan het ook praktische consequenties hebben, doordat het moeilijk wordt een goede grip te houden op een pen, autostuur. Mensen durven anderen ook vaak geen hand meer te geven. Hierdoor kunnen mensen zich vervreemden van normale persoonlijke en sociale relaties. Complicaties van de aandoening kunnen ontstekingen door bacteriën zijn.

Wat is de oorzaak van overmatig zweten?

De precieze oorzaak van overmatig zweten is onbekend, hoewel het mechanisme wel duidelijk is: de zweetklieren maken veel meer zweet aan ten gevolge van overstimulatie door het onwillekeurige (autonome) zenuwstelsel. Het merendeel van de deskundigen is tegenwoordig van mening dat deze primaire axillaire hyperhidrosis geen gevolg is van angst of stress, maar voortkomt uit een familiaire (erfelijke) overgevoeligheid van de zweetklieren voor de impulsen van het onwillekeurige zenuwstelsel. In alle andere opzichten zijn mensen die aan deze aandoening leiden geheel gezond.

Wat is de beste behandeling voor hyperhidrosis?

Ibotox boxn de literatuur en op het Internet zijn diverse methodes te vinden om overmatig zweten te behandelen, maar als de gebruikelijke technieken niet werken kan je eigenlijk alleen het zweten aanpakken door de invloed van het autonome zenuwstelsel te beperken. Hierdoor wordt de activiteit van de zweetklieren zelf sterk geremd.

Uw eerste keuze kan het beste Botox© zijn, dat direct de prikkeling van de zweetklieren door de zenuwuiteinden blokkeert en zo de productie van zweet tot een minimum beperkt. Het effect houdt ongeveer 9 – 12 maanden aan, afhankelijk van uw individuele gevoeligheid voor de werking van het Botox©. Behandeling wordt ontraden als u zwanger bent of lijdt aan een stofwisselingsziekte (zoals schildklier of diabetes) Meer algemene informatie over Botox kunt u hier vinden.

Vergoeding zorgverzekeraar

Soms wordt de vraag gesteld of de ziektekostenverzekeraar deze behandeling zorgverzekeringvergoedt.

Om op die vraag een antwoord te krijgen kunt u het beste uw zorgverzekeraar benaderen of hun (aanvullende) polisvoorwaarden goed te bekijken.
Is deze behandeling in hun voorwaarden opgenomen dan is het tweede dat u moet vragen of u vrije keuze hebt waar u zich laat behandelen of dat u naar een door hen aan te wijzen specialist of praktijk dient te gaan. In het laatste geval wordt de behandeling door onze praktijk niet vergoed en komt u op eigen kosten.

Bij Rimpelconsult ontvangt u een nota die u eerst zelf moet betalen en vervolgens kunt indienen bij uw verzekeraar. Voor de prijs klik hier.